(This blog post about the Frankfurt Book Fair 2019, will be published in English, in the March 2020 issue of The Indexer, together with a contribution by Caroline Diepeveen.)

 

Over de Beurs

De Frankfurter Buchmesse is een vijfdaags jaarlijks terugkerend evenement, dat in oktober plaatsvindt in het enorme Frankfurter beurscomplex in Frankfurt am Main, Duitsland. Het beursterrein behoort tot de grootste ter wereld, met ongeveer 96.000 m² vrije haloppervlakte. De Boekenbeurs is de grootste beurs in zijn soort, met enkele duizenden exposanten, die uitgevers, contentproviders en technologiebedrijven vertegenwoordigen. Zij komen bij elkaar om te onderhandelen over boeken en mediarechten en licentiekosten. Volgens informatie op het internet ontving de beurs dit jaar meer dan 7.450 exposanten uit 104 landen en 302.267 bezoekers. Naast alle georganiseerde presentaties, conferenties, discussies, feesten en bijeenkomsten was er een nieuw gecreëerde luisterboek afdeling en Noorwegen was dit jaar eregast.

Als dwangmatig lezer staat een bezoek aan de Boekenbeurs al sinds ik me kan herinneren op mijn Bucket list. Dus het was met hoge verwachtingen dat ik een voet zette in deze gewijde hallen. Het eerste wat je moet doen als je binnenkomt, is je oriënteren, want elke hal heeft meerdere verdiepingen en de verbindingen tussen de hallen leek op het eerste gezicht één grote puzzel. Vooraf had ik de hallen uitgekozen waar de academische uitgevers zich bevonden. Ik heb mijn moed bij elkaar geraapt en met mijn visitekaartjes in de aanslag begon ik aan mijn tournee om mezelf te verkopen. Wat me verbaasde was dat er in deze hallen heel weinig boeken te zien waren. Ik had het, waarschijnlijk verouderde idee, dat ik in een boek Walhalla zou stappen, maar niets was verder van de waarheid. Er waren veel meer mensen dan boeken aanwezig. Ik had leuke gesprekken met potentiële klanten, maar meestal werd mijn visitekaartje vriendelijke aangenomen, met de mededeling dat ze het zouden doorgeven aan hun collega die verantwoordelijk was voor het inhuren van freelancers. (Mijn website had net na de Boekenbeurs aanzienlijk meer bezoekers, maar of dit zich zal vertalen in nieuwe klanten is nog maar de vraag) Onderweg heb ik ook met een paar van mijn vaste klanten gesproken. Leuk om namen aan een paar gezichten te geven, en enkele van de door mij geïndexeerde boeken uitgestald te zien.

Maar natuurlijk was ik ook aanwezig om de boekliefhebber in mij tevreden te stellen. Dus liep ik door de hallen met stands uit Azië en verwonderde me over boeken die in Chinese, Japanse, Koreaanse, Birmese en Thaise schrift worden uitgegeven; vooral prachtige kinderboeken. Mijn volgende stop was de hal met kunstboeken. Mijn oog viel op een overweldigende presentatie van fotoboeken over allerlei creatieve onderwerpen. Hier kwam mijn idee van een boek Walhalla bijna uit, ware het niet dat er massa’s mensen van stand naar stand schuifelden. Ik bezocht het nieuwe luisterboek gedeelte, waar verschillende Duitse uitgevers van luisterboeken hun waren tentoonstelden. Het was zelfs mogelijk om tegen speciale prijzen luisterboeken te kopen. Gelukkig ben ik vooral geïnteresseerd in Nederlands- en Engelstalige luisterboeken, dus werd dit niet de aanslag op mijn portemonnee die het had kunnen zijn.

 

 

Aan het eind van de middag deed ik een tweede ronde van academische uitgevers en drie grote Indiase packagers. Met de laatste heb ik ook  discussies gevoerd over de vreselijk lage tarieven die zij hanteren voor indexeren. Niet dat het veel zal uitmaken, maar ik heb het in ieder geval geprobeerd. In één dag had ik bijna 10 kilometer gelopen en voelde me volledig uitgeput, maar wel zeer voldaan.

De volgende dag besloot ik mijn benen wat rust te gunnen en ging ik samen met Pilar Wyman naar een presentatie van gastland Noorwegen, over de schrijver Sigrid Undset. Daarna ben ik samen met Caroline Diepeveen naar de presentatie van de Onafhankelijke Boekverkopersvereniging van Duitsland gaan luisteren. In de middag waren we alle drie aanwezig op de jaarvergadering van het DNI (Deutsches Netzwerk der Indexer), waar Heather Hedden een interessante presentatie gaf over thesauri. Aansluitend verhuisde het merendeel van de aanwezigen van de DNI-vergadering naar een Italiaans restaurant, waar we met z’n allen een gezellige maaltijd nuttigden, een waardige afsluiting van twee heel bijzondere dagen.